Fabada Asturiana: Sýtne španielske fazuľové guláš

2024-06-23
Fabada Asturiana: Hearty Spanish Bean Stew

Fabada Asturiana: Španielske fazuľové guláš

Fabada Asturiana je tradičný španielsky fazuľový guláš z severnej oblasti Astúrie. Je známy svojimi robustnými a potešujúcimi chuťami a obvykle sa konzumuje počas chladných mesiacov. Obsahuje veľké biele fazuľe, chorizo, morcillu (španielsku krvavú klobásu) a pancettu alebo slaninu, všetko dusené spolu, aby vytvorili bohaté a uspokojujúce jedlo. Tento guláš je ideálny na pomalé varenie, čo umožňuje dokonale prepojenie chutí.

Recept:

Ingrediencie:
– 1 libra sušených fazúľ fabada (alebo veľké biele fazule)
– 1 klobása chorizo, nakrájaná
– 1 morcilla (španielska krvavá klobása), nakrájaná
– 1/2 libry pancetty alebo plátkov slaniny, nakrájané
– 1 cibuľa, jemne nakrájaná
– 2 strúčiky cesnaku, nasekané
– 1 bobkový list
– 1 čajová lyžička papriky (najlepšie dusenej)
– Soľ a korenie podľa chuti
– 4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
– 2 polievkové lyžice olivového oleja

Postup:
1. Príprava fazúľ: Fazuľky namočte cez noc do studenej vody. Pred varením ich odkvapte a dôkladne prepláchnite.
2. Zpražiť: Na veľkej panvici si zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú pancettu alebo slaninu a ugrilujte do mierne chrumkavej. Odložte bokom.
3. Orestujte korenie: Na tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte, kým cibuľa nezmení farbu na priehľadnú a nezískate vôňu.
4. Pridajte mäso: Do hrnca pridajte späť pancettu alebo slaninu, spolu s nakrájaným chorizom a morcillou. Dusíme niekoľko minút, aby klobásy uvoľnili svoje chute.
5. Osočte: Primiešajte papriku, bobkový list, soľ a korenie.
6. Pridajte fazuľu a vývar: Do hrnca pridajte namočené fazule a nalejte kurací alebo zeleninový vývar. Priveďte k varu.
7. Varte na miernom ohni: Znížte teplotu na minimum, zakryte a varte 2-3 hodiny, kým fazule nebudú mäkké a guláš nezhustne. Príležitostne premiešajte a pridajte podľa potreby vývar.
8. Upravte dochucovanie: Ochuťte guláš a pridajte podľa potreby ďalšiu soľ a korenie.
9. Podávanie: Do mís nalejte fabadu a podávajte horúcu, sprevádzanú chrumkavým chlebom pre plné a sýte jedlo.

Vychutnajte si bohaté a potešujúce chute Fabada Asturiana, pravú ochutnávku španielskej kuchynskej tradície.

Mariusz Lewandowski

Mariusz Lewandowski je úspešný autor a odborník v odvetví, špecializujúci sa na nové technológie a fintech. Má magisterský titul v oblasti informatiky z prestížnej Hochschule für Technik und Wirtschaft, kde si vybudoval hlboké porozumenie pre prepojenie technológie a financií. S viac ako desaťročnou skúsenosťou v tech sektore Mariusz pracoval s poprednými firmami, vrátane Synvex Technologies, kde zohral kľúčovú úlohu pri vývoji inovatívnych finančných riešení, ktoré využívajú najmodernejšie technológie. Jeho prenikavé písania, publikované v rôznych priemyselných publikáciách, odrážajú záväzok demystifikovať zložité koncepty a preskúmavať transformačný vplyv fintechu na globálnu ekonomiku. Mariusz neustále hľadá spôsoby, ako vzdelávať a inšpirovať ostatných o budúcnosti technológie vo financiách.

Promo Posts

Don't Miss

This Isn’t Your Average Pepperoni Pizza. Discover the Future of Classic Flavors

Toto nie je tvoja priemerná pepperoni pizza. Objav budúcnosť klasických chutí

Ste pripravení revolucionalizovať svoj zážitok z klasickej pizze s pepperoni?
Quinoa and Vegetable Stir-Fry with Lemon Garlic Sauce

Quinoa a zeleninový miešanec so citrónovým cesnakovým omáčkou

Šťavnatý quinoa zeleninový wok s citrónovým cesnakovým dresingom Tento farebný